| Forum | Rejestracja | Odpowiedz | Szukaj | Statystyki | Lista użytkowników |
Unfallwagen.net / EUROPA-AUTO-HANDEL / Samochód ze szwajcarii

Autor Treść
abezus
Użytkownik
# Napisany: 4 Mar 2010 06:34
Odpowiedz 

Witam. Przegladalem forum ale odpowiedzi na moje pytanie sa z 2008 roku wiec moglo sie cos zmienic... Chcialem sie dowiedziec jak to jest ze sprowadzaniem samochodu ze szwajcarii... Placimy VAT czy nie placimy... Tutaj na stronie pisze ze nie placimy, dzwonilem do urzedu skarbowego tam pani powiedziala mi ze wybiera sie druk za 160 zl i nie trzeba placic vatu. Znalazlem w internecie czlowieka ktory sprowadzal samochod ze szwajcarii i tez mowil ze vat trzeba zaplacic. Tak wiec jestem lekko zdezorientowany... Jak to jest w rzeczywistosci ?

# Napisany: 4 Mar 2010 19:58
Odpowiedz 

witam ...kolego wszystko od tego jak kupiłeś ten samochód. Popros aby na rachunku było zaznaczone że kupiłeś w cenie brutto i jestem przekonany w 99 % że zaplacisz tylko te 160,00 zł. Natomiast jezeli kupisz w cenie netto to mysle że zapłacisz VAT . Jutro to sprawdze dokładnie. Takie są ogólne zasady. Musisz sie liczyć z cłem. pozdrawiam

# Napisany: 4 Mar 2010 22:07
Odpowiedz 

bylbym bardzo wdzieczny za dokladne sprawdzenie. : czekam na infomracje

# Napisany: 5 Mar 2010 16:28
Odpowiedz 

jeśli kupisz auto w Szwajcarii musisz zapłacić Vat i kolega autokram jest w błędzie, żeby nie zapłacić cła musisz mieć takie świadectow Euro 1 na smaochód. Auto możesz zgłosić do odprawy, np. w Niemczech i tam zapłacisz Vat i to się lepjej opłaci bo u nas jest 22% a tam 19%, aakcyże trzeba również opłacić, ale to już w kraju, a na stonie autounfall masz to wszystko opisane w zakładce przepisy importowe/według krajów.

# Napisany: 12 Mar 2010 05:07
Odpowiedz 

do Anka ..przeczytaj dokładnie co napisałem ...to sie sprowadza do tego samego. musi kipić w cenie brutto.W pozostałych sprawach Anka wyjasnia dobrze. Ale poczatkujący lepeij niech załatwia w kraju niemcy juz krecą nosem na takie załatwianie, a jeszcze nie wiem jak z jezykiem u abezus. pozdrawiam

# Napisany: 13 Mar 2010 23:13
Odpowiedz 

Autokram trochę się nie zrozumieliśmy - nieważne co będzie napisane na rachunku netto czy brutto, to trzeba zapłacić VAT przy odprawie celnej. Odnośnie opłat dotyczących sprowadzenia samochodu ze Szwajcarii oboowiązują innne zasady niż aut z Unii.

# Napisany: 14 Mar 2010 08:04
Odpowiedz 

Witam. A wiec pytalem sie paru handlarzy i wszyscy twierdza jednoglosnie ze trzeba placic VAT. Najlepiej to zrobic w niemczech bo tam jest 19%... Zeby bylo weselej bylem kolejny raz w urzedzie skarbowym w okienku gdzie udzielaja informacji na temat VAT. I kolejna osoba powiedziala mi ze jesli auto jest starsze niz 6 miesiecy i przebieg wiekszy niz 6 tys/km to place tylko te 160 zl. Tak ze generalnie wesolo... Samochod ktory chcialem kupic zostal juz sprzedany i kolejnego w tamtym kraju nie szukam bo znajac zycie jesli faktycznie zaplace to 160zl to za jakis czas i tak sie urzad skarbowy do mnie odezwie o zaplacenie vatu... (o takiej historii tez slyszalem). Reasumujac dziekuje wszystkim za pomoc i raczej nie radze szukac auta w szwajcarii... Pozdrawiam.

# Napisany: 14 Mar 2010 10:17
Odpowiedz 

abeus za samochód ze Szwajcarii musisz zapłacić Vat w Polsce robiąć odprawę celną- dokument SAD lub w Niemczech i handlarze dobrze ci mówią, a te 160 zł i 6 miesięcy i prezebieg większy niż 6 tys/km to odnosi się do samochów kupionych w krajach Unii, nie wiem tylko dlaczego w Urzędzie udzielają ci błędnych informacji[nerwus]

# Napisany: 14 Mar 2010 10:18
Odpowiedz 

sory powinno być abezus:

# Napisany: 14 Mar 2010 17:06
Odpowiedz 

witam wszystkich !

Sprowadzony pojazd ze Szwajcarii podlega opłatom w Polsce akcyza +VAT 22% czyli pojazd kosztował 3000 chf na umowie lub fakturze do tego jest doliczana akcyza ( w zależności od poj.pojazdu ) i od całej sumy naliczany jest VAT 22% ( oczywiście trzeba napisać to że Urząd Celny w Polsce może podważyć cenę na umowie lub na fakturze i wtedy zaczynają się robić problemy !!! Dodatkowo Główny Urząd Celny ma prawo do pięciu lat zweryfikować naszą zapłatę tzw.CŁA ) . Jednym słowem odradzam clenie auta na terytorium RP!!! A jak wygląda to w Niemczech ,cena na umowie lub fakturze + VAT 19%,clenie pojazdu trwa dosłownie 15 minut ( w porównaniu w Polsce od jednego dnia do nawet kilku miesięcy ...) ,jedynie na zrobienie dokumentów w spedycji do godzinki - i po wszystkim ,można jechać do domu ( oczywiście po wpłaceniu VAT 19% ) .

Ogólnie odradzam sprowadzania auta ze Szwajcarii -dla zwykłego kowalskiego, za dużo formalności ,nerwów i problemów . pozdrawiam

Twoja wypowiedź
Pogrubienie  Kursywa  Podkreślenie  Wstaw obrazek  Wstaw URL/Link     :) [nerwus] :p :( więcej uśmieszków Wyłącz uśmieszki
» Login  » Hasło 
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą pisać na forum. Proszę wprowadzić swój login i hasło albo przejść do rejestracji.

Aktualnie na forum: Gości - 1
Użytkowników - 0
Najwięcej użytkowników (61) było obecnych 20 Lut 2010 08:16
Gości - 61 / Użytkowników - 0
Copyright©Dana-Press Powered by miniBB forum software © 2001-2005